oops blog

Η Επόμενη Μέρα…

Η Επόμενη Μέρα

Αφορμές πολλές,  δεν ήθελα και πολύ να “ξεκουνηθώ” από τον καναπέ των ημερών της καραντίνας για να γράψω. Η Επόμενη Μέρα…, έφερε σκέψεις πολλές, κυριολεκτικά έχει καεί το σύστημα… εκεί πάνω. Ανησυχίες τρελές, η μία ιδέα αναιρεί την άλλη. Ερωτήματα πολλά,  πως θα είναι η επόμενη μέρα;

Είναι γεγονός ότι περάσαμε ένα παράξενο αλλά πολύ ελπιδοφόρο Πάσχα φέτος. Στο κήπο και στο μπαλκόνι ξαναβρεθήκαμε ως οικογένειες, ξαναβρήκαμε χρόνο, ξαναβρήκαμε τους γείτονες μας, ξαναβρήκαμε ο ένας τον άλλον. Μόνο θετικά βρίσκω σε όλο αυτό και πραγματικά το χαίρομαι πολύ. Αν την επόμενη μέρα καταφέρουμε να κρατήσουμε όλα αυτά τα καλά και με υγεία συνεχίσουμε τη ζωή μας, ίσως να τα κάνουμε καλύτερα αυτή τη φορά.

Παράδειγμα το πως μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα είναι όσα έγραψε ο Giorgio Armani για τη μόδα :

Δεν θέλω να δουλεύω έτσι πια. Είναι ανήθικο. Δεν είναι λογικό ένα σακκάκι ή ένα κοστούμι μου να υπάρχει στο κατάστημα για 3 εβδομάδες και μετά να το αντικαθιστούμε με ένα νέο που δεν θα διαφέρει από το παλιό… Είναι ένα σύστημα που καθοδηγείται από τα πολυκαταστήματα και δυστυχώς είναι η κυρίαρχη νοοτροπία. Ηρθε η ώρα να την αλλάξουμε. Να τελειώσει αυτή η ιστορία. Αυτή η κρίση είναι μια υπέροχη ευκαιρία να επιβραδύνουμε τα πάντα. Να επανορθώσουμε τα πάντα. Να ζωγραφίσουμε έναν πιο αυθεντικό και αληθινό ορίζοντα.

Τι ωραία που τα λέει. Είναι γεγονός ότι όλες οι μεγάλες “βιομηχανίες” προϊόντων & υπηρεσιών θα αλλάξουν (αν δεν έχουν αλλάξει ήδη) τρόπο λειτουργίας αλλά και τρόπο προσέγγισης του καταναλωτή. Ακόμη και εγώ όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας έχω “κατεβάσει” πολλές ιδέες για το πως μπορώ να αλλάξω τον τρόπο που λειτουργεί το γραφείο μου αλλά και εγώ προσωπικά. Αλλαγές που δεν είναι εύκολες, που είναι ψυχολογικά δύσκολες, που χρειάζονται τόλμη και ρίσκο και όπως λέει ο Χόρχε Μπουκάι στο 20 Βήματα Μπροστά :

Το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο είναι να ζεις μια ζωή χωρίς να παίρνεις κανένα ρίσκο.

Αυτή η φράση του βιβλίου με εκφράζει όσο τίποτε άλλο. Έτσι έχω ζήσει, έτσι συνεχίζω να ζω τη ζωή,  προσθέτοντας περισσότερη ωριμότητα μέσα από τις εμπειρίες (λάθη) που έχω και θα έχω.

Όμως ακόμη πιο σημαντικές είναι οι αλλαγές που αποφάσισα και ξεκίνησα να υλοποιώ σε προσωπικό επίπεδο. Παράδειγμα είναι ο στόχος μου,  να ξαναφτιάξω μια σχέση στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Η υγειονομική κρίση επίσπευσε αυτή την διαδικασία και ναι θα σου έλεγα ότι έως και έστρωσε το έδαφος για να γίνει ομαλά και ανθρώπινα χωρίς πολλά πολλά. Το έκανα και συνεχίζω…

Η στιγμή που περνάμε είναι ταραγμένη αλλά δίνει και ευκαιρίες που θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αρπάξεις. Η κρίση μας προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα, να διορθώσουμε ό,τι είναι λάθος, να αφαιρέσουμε το περιττό και να βρούμε μια πιο ανθρώπινη διάσταση σε όλα. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο μάθημα αυτής της κρίσης. Η ανθρώπινη διάσταση που πρέπει να βρούμε σαν άτομα και σαν κοινότητα για να λειτουργήσουμε με άλλους ρυθμούς, για να δώσουμε έμφαση στα σημαντικά, για να δώσουμε χρόνο εκεί που αξίζει, για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και μέσα από αυτό, ίσως βρούμε το νόημα της ζωής μας…

Ίσως, δεν ξέρω αλλά αξίζει το ρίσκο να προσπαθήσω. Εσύ; 

Στάθης

ΥΓ. Έβαλα παλιές φωτογραφίες μου από την Ύδρα γιατί αποτυπώνουν χαλάρωση, σκέψη, ανασκόπηση και επειδή περιμένω πως & πως τη μέρα που θα μπορέσω να ξαναπάω (avec N) στα αγαπημένα μου νησιά, να πάρω ανάσες και να κάνω reboot, όπως κάθε καλοκαίρι.

oops Food for Thought : “The past is gone, today is full of oportunities…”

oops Juke Box :U2 – Beautiful Day

OOPS SHOP

oops έχεις γνώμη, γράψε την εδώ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
  • Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.