oops blog

Σχέσεις & Καραντίνα

ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Έχει επηρεάσει άραγε η καραντίνα τις σχέσεις μας; Πως άραγε να διατηρήσεις μια σχέση εν μέσω καραντίνας;

εξαρτάται από τον άνθρωπο και την σχέση που έχεις μαζί του.

Δεν είναι όλοι ικανοί να το αντέξουν. Τα ζευγάρια που έχουν περάσει τη φάση του μήνα του μέλιτος, είναι τώρα κλεισμένοι σε ένα σπίτι για μήνες που έχει μετατραπεί σε χώρο εργασίας και αίθουσες διδασκαλίας (χαχα). Εν τω μεταξύ, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης ανάγκασαν την κοινωνικοποίηση με άτομα εκτός του νοικοκυριού να είναι ένα υπολογιζόμενο, συχνά αγχωτικό, γεγονός, καθιστώντας το dating πιο δύσκολο από ό, τι ήταν στο παρελθόν.

θέλει προσπάθεια & νέα προσέγγιση

Είναι ένα λυπηρό αλλά αναμενόμενο γεγονός ότι τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Covid-19 μπορεί να έχει “σκοτώσει” πτυχές του αλλά ο ρομαντισμός υπάρχει ακόμη,  απλά είναι πιο περίπλοκος και θέλει περισσότερη προσπάθεια. Κάθε μέρα είναι όμορφο να κάνεις κάτι για τον καλό σου ή την καλή σου. Να κρατάς το ενδιαφέρον ψηλά. Μην αφήσεις τη σχέση να γίνει συμβατική, βαρετή συμβίωση δύο ανθρώπων σαν να είσαι 40 χρόνια μαζί και “βαρεθηκες”. Μικρές απλές ιδέες-κινήσεις όπως λουλούδια, ένα δωράκι, μια έκπληξη, ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι, ένα tic toc video μαζί ή να υλοποιήσεις μια αγαπημένη συνταγή μαζί.

Η καραντίνα γενικά, λόγω του εγκλεισμού και της έλλειψης κοινωνικοποίησης που έχεις υποστεί (και εγώ) δημιουργεί περίεργες αντιδράσεις, περιορίζει τα όρια της υπομονής, και ναι έχεις νεύρα πολλά. Θέλει προσοχή και αυτογνωσία. Να ξέρεις ότι λόγω της κατάστασης δεν σκέφτεσαι και δεν συμπεριφέρεσαι όπως θα έκανες πριν την καραντίνα.

Οι σχέσεις αυτή την περίοδο επηρεάζονται και προς τις δύο κατευθύνσεις. Είτε δυναμώνουν, είτε τελειώνουν. Και στις δυο περιπτώσεις καλό είναι να πάρεις τα θετικά και να χτίσεις πάνω σε αυτά για να προχωρήσεις στη ζωή.

η Μαριάννα…

Η φίλη μου η Μαριάννα, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα όπου και σπουδάζει δημιουργική γραφή. Κατά την περίοδο της καραντίνας είδε το τέλος της σχέσης της με το αγόρι της, με το οποίο ήταν 11 χρόνια μαζί. Ενώ είχε αμφισβητήσει το μέλλον της σχέσης της πριν ξεκινήσει η καραντίνα, η νέα κατάσταση ενίσχυσε την απόφασή της να επικεντρωθεί στον εαυτό της και στους στόχους της. Η καραντίνα ήταν μια πολύ καλή αφορμή αλλά και λύση να ξαναβρεί τον εαυτό της. Σκέψου λίγο. Είσαι με τον εαυτό σου «κλεισμένος» για μήνες. Έχεις χρόνο να μιλήσεις μαζί του, να ξαναδείς τα πλάνα σου, να αναθεωρήσεις σκέψεις και στόχους, να κάνεις αυτογνωσία και να εξελιχθείς. Έτσι μπορεί να βρεθείς σε καλύτερη θέση και πιο έτοιμος/η να μπεις στην επόμενη σχέση.

ο Πάυλος

Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά, του φίλου μου του Παύλου, ο οποίος εργάζεται σε μία ερευνητική εταιρία και η σχέση του με την κοπέλα του προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Το μόνο άτομο που έβλεπε στην καραντίνα λόγω των μέτρων, ήταν η κοπέλα του. Εκείνη και ο Παύλος, πέρασαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας μαζί στο σπίτι, σκεπτόμενοι ιδέες, όπως taco night και movie night. Αυτό το ζευγάρι κράτησε την σχέση του περνώντας μαζί την καραντίνα και κάνοντας μαζί πράγματα. Όταν έχεις καλό “δέσιμο” και χημεία με τον σύντροφό σου, ακόμη και η συνεχής αναγκαστική συμβίωση κυλάει πιο ευχάριστα. Είπα και παραπάνω, μικρές ιδέες, εκπλήξεις και φαντασία να κρατάς ζωντανή την καθημερινότητα.

Όπως και να έχει, θετικά υπάρχουν και στις δύο περιπτώσεις,  ή τουλάχιστον, πρέπει να το δεις σαν ευκαιρία. Ευκαιρία να θέλεις να δεθείς περισσότερο, να ερωτευτείς περισσότερο, να παθιαστείς περισσότερο να προχωρήσεις περισσότερο. Είτε μόνος/η είτε με τον καλό/η σου. Σίγουρα μέσα από όλη αυτή την εμπειρία θα δημιουργηθεί κάτι πολύ μοναδικό.

άκου την καρδιά σου

Αν μου επιτρέπεις να πω κάτι σαν προτροπή, είναι να ακούσεις τι ζητάει η καρδιά σου και να το ακολουθήσεις. Είτε είναι να αφιερώσεις χρόνο τον εαυτό σου είτε είναι να δοθείς σε μία σχέση. Είναι καιρός για αλλαγές ή για ακόμη μεγαλύτερο “δέσιμο”. Είναι μια περίοδος που έχουμε τον χρόνο, δυστυχώς ή ευτυχώς, να ασχοληθούμε με πράγματα που τόσο καιρό είχαμε ξεχάσει ή παραμελήσει. Όπως τον εαυτό μας, τη σχέση μας, τη δουλειά μας, τις φιλίες μας ή και τους γονείς και συγγενείς μας.

Άρπαξε την ευκαιρία!*

*…και για να μην παρεξηγηθώ, ευκαιρία είναι και το να “παλέψεις” για την σχέση σου, αλλά εσύ ξέρεις καλύτερα.

oops Food for Thought : “don’t wait for an opportunity, create it…” 

oops Juke Box : Ariana Grande & Justin Bieber – “Stuck with U”  

oops έχεις γνώμη, γράψε την εδώ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
  • Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι.